• Nasze grillo-kominki zapewnią Ci niepowtarzalną atmosferę spotkań w gronie rodziny i przyjaciół!
  • Wzbogacisz wyląd swojego ogrodu poprzez dodanie elementów architektury ogrodowej, które jednocześnie są praktyczne!
  • Chleb i pizza z pieca opalanego drewnem, wspaniałe wyroby wędzone we własnej wędzarni!
    Skorzystaj z oferty firmy Grillbud!

Piece do pizzy i chleba

Piece chlebowe, do pizzy i nie tylko...

Piec chlebowy był niegdyś obowiązkowym wyposażeniem gospodarstwa domowego. Budowany był w specjalnych pomieszczeniach, piwnicach bądź pod gołym niebem. Dzisiaj jest coraz mniej osób pamiętających zarówno wygląd pieca do pieczenia chleba, jak i smak dobrego, wiejskiego pieczywa wypiekanego w tych piecach.

Kilka faktów z historii

Pieczenie chleba jest tradycją tak starą, jak nasza cywilizacja. Do Europy dotarła ona z Egiptu, skąd przywieźli ją Grecy. Następnie została rozpowszechniona przez Rzymian. To właśnie w budowlach Pompei spotykamy formy pieców do wypieku chleba. Formy te mają podwójne wnęki i odpowiednio wysklepione palenisko, które służyło do wypieku. Za przednim frontem ściany widać kanał kominowy, który odprowadzał spaliny. W każdym z przypadków, niezależnie od cywilizacji, forma pieca do wypieku chleba posiada kształt kopuły.
Tysiącletnia praktyka utrwaliła ten kształt w tradycji budowania pieca. Potwierdzeniem zasadności takiej bryły pieca chlebowego są współczesne badania promieniowania podczerwieni. Kopuła pieca kumuluje ciepło i ześrodkowuje promienie na powierzchni podłogi pieca, przez co zapewnia równomierne warunki pieczenia. Optymalnym kształtem jest korpus przypominający przysadzistego Bobra, znany już w czasach rzymskich. Do przetrwania oraz rozwoju pieców do pieczenia chleba, w których wykorzystywany jest węgiel drzewny i drewno, przyczynili sie Włosi dzięki swojej tradycji wypiekania pizzy. Pierwsza pizzeria powstała w 1830 roku w Neapolu i odtąd ten sposób wypieku rozprzestrzenia się na cały świat.

Działanie pieca na paliwa drzewne

Jak działają piece do pieczenia na paliwa drzewne? Działanie pieca do pieczenia chleba, wykorzystującego paliwa drzewne, przypomina efekt podobny do działania promieni słonecznych. Rozpalony ogień nagrzewa wnętrze korpusu oraz podłogę. Ceramiczny materiał, z którego wykonany jest korpus, kumuluje ciepło a następnie promieniuje promieniami podczerwonymi przez długi czas. Dzięki temu każdy fragment wypiekanego chleba jest równomiernie nagrzewany a promienie przenikają w jego wnętrze.
Po wyjęciu popiołu i wyczyszczeniu paleniska produkty do wypieku układamy na czystej podłodze pieca i zamykamy go. Można również wyłożyć podłogę liśćmi chrzanu i na nich ułożyć produkty - tak postępowano dawniej. Dla jakości wypiekanego w takim piecu pieczywa, nie jest obojętny dobór aromatu drewna. Istnieje również tzw. szybka metoda pieczenia, polegająca na tym, że żar odgarniamy na jedną stronę lub do tyłu paleniska i w przygotowanych miejscach kładziemy produkty do wypieku. Tak najczęściej wypieka się pizzę.

Do wypieku chleba w piecu chlebowym najlepiej użyć suchego, twardego drewna. Szczególnie polecane są: buk oraz drzewa owocowe - wiśnia, czereśnia.
Brykiety drzewne wykorzystujemy do szybkiego ogrzania pieca, są one bardziej suche i mocniej zagęszczone. Ważne jednak, aby były to brykiety z twardych gatunków drewna i bez domieszek iglastych.

Piec chlebowy w architekturze ogrodowej kuchni

Piec chlebowy stanowi piękne urozmaicenie architektury ogrodu. Można go zatem postawić w ogrodzie wykorzystując różne warianty np. obiekt wolnostojący, obiekt z zadaszeniem lub bez itp. Pic taki może mieć obudowę metalową, murowaną, glinianą a nawet kamienną. Bywa, że zostaje on wkomponowany w cały zestaw łącznie z grillem i wędzarnią.
Na umieszczenie budowanego pieca możemy wykorzystać zadaszenie budynku gospodarczego lub taras. Dach nie stanowi problemu w umieszczeniu pieca chlebowego.
Pieczenie chleba jest dla domowników swoistym rytuałem, ekscytującym wszystkich poprzez oczekiwanie oraz pobudzającym zmysły zapachem unoszącym się podczas pieczenia. Stąd piec chlebowy staje się główną atrakcją ogrodowej kuchni.

Piec chlebowy? Ależ tak!

Wypiek chleba w swoim piecu dodaje naszemu życiu dodatkowego elementu jakim jest pewna autentyczność, gdyż jest to produkt niepowtarzalny, w który wkładamy własne zaangażowanie i serce. To nie jest coś, co leży na półce supermarketu. To właśnie w najbardziej ekskluzywnych restauracjach i najlepszych hotelach na świecie znajdziemy piece na paliwa drzewne. Produkty z tych pieców mają niepowtarzalny smak i aromat. Coraz częściej w piecach na paliwa drzewne wypieka się nie tylko chleb i pizzę ale również ciasta, mięsa, warzywa i owoce.
Z uwagi na autentyczność otrzymanego produktu, oryginalność i niepowtarzalny aromat piece znajdują coraz większe zastosowanie.

Zobacz galerię zdjęć pieców >>

piec chlebowy piec chlebowy piec chlebowy